Astfel, în timpul păstrării, tuberculii sunt expuşi la numeroase pierderi cantitative şi deprecieri calitative, din cauza unui număr mare de boli, dăunători şi modificări fiziologice, care acţionează mai ales în condiţii impropii de depozitare. Astfel, reuşita păstrării cartofului şi reducerea pierderilor în această perioadă depinde de starea de sănătate a materialului după recoltare şi asigurarea condiţiilorîn timpul depozitării.
Inainte de depozitarea finală tuberculii se vor zvânta cât mai repede. Pe vreme caldă şi uscată această operaţiune se poate realiza relativ uşor.
Pe vreme ploioasă, însă când tuberculii sunt plini de noroi, această operaţiune poate dura chiar câteva săptămâni. Numai atunci poate fi considerat lotul de cartof suficient de zvântat, când pământul aderent de tuberculi se desface şi cade uşor.
După zvântare, urmează faza de suberificare şi vindecarea rănilor, care se realizează la temperaturi de 12-18 grade Celsius şi la 85-95% umiditate relativă a aerului. Această fază, în care pe răni se formează calus şi un strat de suber, dar continuă şi suberificarea (îngroşarea) cojii poate dura 7-14 zile.
Temperatura în spaţiul de depozitare nu trebuie să atingă sau să depăşească 20 grade Celsius. Reglarea temperaturii şi eliminarea bioxidului de carbon se realizează prin ventilări dese şi scurte de 1 -2 minute.
După faza de zvântare şi vindecarea rănilor, temperatura vracului de cartof trebuie adusă la valorile normale ale depozitării, în funcţie de scopul valorificării producţiei (4-6 grade Celsius la cartoful de consum, 3-4 grade Celsius la cartoful pentru sămânţă, 7-10 grade Celsius la cartoful pentru chips şi pommes-frites, 5-8 grade Celsius la cartoful pentru fulgi).
Reducerea temperaturii se realizează prin ventilare, când temperatura aerului din exterior este cu 2-5 grade Celsius mai scăzută decât în depozit.
Reţineţi! în timpul depozitării se vor evita temperaturile sub 2-3 grade Celsius, şi umiditatea relativă a aerului peste 90-95% (dar nu mai puţin de 85%, pentru a se evita pierderile exagerate prin deschidratare).