Sfaturi despre plantarea cartofului!

Cartoful şi modificările cauzate de excesul sau carenţa elementelor nutritive
August 2, 2017
Păstrarea şi depozitarea cartofilor
August 2, 2017
Show all

Sfaturi despre plantarea cartofului!

în acest articol vă voi aduce în atenţie câteva sfaturi despre plantarea cartofilor. Aşadar:

-încolţirea materialului de plantat. Prinîncolţirea materialului de plantat se asigură o răsărire mai rapidă şi mai timpurie, reducându-se mult perioada în care pot acţiona diferitele boli din sol. Răsărirea timpurie asigură o dezvoltare mai rapidă a plantelor, creându-se astfel o rezistenţă de vârstă în cazul transmiterii virozelor, o devansare a vegetaţiei în raport cu apariţia şi evoluţia unor boli sau o maturizare mai bună a tuberculilor la recoltare, ceea ce va creşte rezistenţa lor la vătămări mecanice şi la posibilitatea de a se infecta. In timpul încolţirii pot apărea sau se pot accentua simptomele unor boli pe tuberculi (filozitate, rizoctonioza, putregaiuri, etc), ceea ce uşurează mult eliminarea acestora, respectiv reducerea sursei de inocul.

– Perioada optimă de plantare. Plantarea la epoca optimă, în condiţii de umiditate şi temperatură favorabilă din sol are efect pozitiv asupra rezistenţei naturale a plantelor. Riscul contaminării tuberculilor este maxim în soluri argiloase, tasate, reci şi umede şi minim în cele nisipoase, bine aerisite, cu regim favorabil de apă şi temperatură.

Plantarea în perioada optimă are efect pozitiv asupra rezistenţei naturale a plantei faţă de boli (mana, verticillium, etc) şi dăunători (afide). Plantarea timpurie, în
special a soiurilor cu perioada de vegetaţie mai scurtă şi sensibile la mană, în anii când atacul de mană apare mai târziu, poate feri plantele de pierderi însemnate. în cazul plantărilor târzii, la recoltare, coaja tubercurilor poate fi mai puţin suberificată, ceea ce măreşte şansele de vătămare şi de infecţie cu agenţi patogeni de rană.

Prin plantarea cât mai timpurie a culturilor de cartof pentru sămânţă (sfârşit de martie, început de aprilie) şi cu material încolţit, asigurându-se o densitate şi uniformitate corespunzătoare, se pot realiza culturi cu grad avansat de rezistenţă de vârstă, ceea ce reduce mult pericolul infecţiilor cu virusuri. O plantare întârziată cu 14 zile faţă de epoca optimă, poate duce la creşterea proporţiei de tuberculi infectaţi cu virusul Y şi cu virusul răsucirii frunzelor cu 20-25%, în timp ce utilizarea materialului încolţit poate diminua infecţia cu minimum 19%.


-Pentru reglarea corectă a densităţii de plantare, în funcţie de condiţii (scopul culturii, mărimea materialului de plantat, tehnologia asigurată) şi prin reducerea golurilor (material de plantat sănătos, calibrare, reglarea corectă a maşinilor) se realizează culturi încheiate, curate şi cu grad avansat de rezistenţă de vârstă a plantelor, până la apariţia sau intensificarea zborului afidelor.
Adâncimea de plantare. Adâncimea de plantare nu trebuie să fie mai mare de 4-6 cm, mai ales pe solurile grele, umede şi tasate, pentru a nu crea condiţii favorabile bolilor de putrezire. Pe solurile uşoare, în condiţii de temperaturi ridicate şi deficit de apă, adâncimea de plantare poate fi mai mare. în acest caz se preferă însă creşterea grosimii stratului de sol deasupra tubercului mamă (prin mărirea bilonului) şi nu creşterea adâncimii de plantare. Practic, adâncimea de plantare care se reglează de la maşina de plantat, trebuie să fie egală cu diametrul tuberculilor de sămânţă. în condiţii normale, creşterea grosimii bilonului se va face numai cu câteva zile (2-3) înainte de răsărirea cartofului (la primul rebilonat) şi nu de la plantare, pentru a asigura încălzirea şi aerisirea mai bună a bilonului.

– Densitatea de plantare. Creşterea distanţei între rânduri (optim la 75 cm) chiar la reducerea distanţei pe rând între cuiburi, măreşte gradul de aerisire a culturii şi diminuează umbrirea frunzelor de la etajele inferioare. Frunzele umbrite menţin mai bine umiditatea, sunt mai afectate de mană, având rata de infecţie mai mare.