Modificări cauzate de dereglări fiziologice şi metabolice la tuberculii de cartofi

Ce trebuie să ştim când recoltăm cartofii…
august 3, 2017
Sfaturi practice pentru recoltatul cartofului
august 3, 2017
Show all

Modificări cauzate de dereglări fiziologice şi metabolice la tuberculii de cartofi

Formarea de dopuri în pulpa tuberculului

Tuberculii, în faza incipientă, la exterior par sănătoşi. în timpul păstrării însă, dopurile (sau nodurile) formate în pulpă se pot adânci, devenind evidente şi la exterior. într-o fază avansată adânciturile în cercuri concentrice se desprind din tubercul.

în pulpă, în secţiunea transversală, se observă striuri de culoare brună, cu forme neregulate, concentrice, uneori întrerupe sau aparent continue, în dreptul cărora din ţesuturile tuberculului se separă unele zone noduroase ca nişte “dopuri”. în pulpă, dopurile apar şi ca nişte bolovănaşi (insuliţe) mici, albe, de câţiva milimetri diametru, sub coaja tuberculului, de obicei între periderm şi inelul de vase.

Pagube produse. Aspect comercial depreciat. Reducerea calităţii culinare şi a randamentului de valorificare.

Cauze. Dereglări fiziologice datorită condiţiilor necorespunzătoare de climă şi sol, dezechilibre de nutriţie

Măsuri de prevenire. Amplasarea culturilor pe soluri corespunzătoare. Fertilizare echilibrată. Irigarea culturii.

Inima goală, o altă malformaţie a tuberculilor
Pe tuberculi, la exterior nu apar simptome vizibile aceştia par perfect normali. Din acest motiv tuberculii cu inima goală nu se pot separa la sortare de cei normali.în pulpă, în zona centrală, apare o cavernă longitudinală sau transversală, având o formă neregulată (stea sau ovală) cu diametrul de 1-1,5 cm, căptuşită cu un strat de suber de culoare brună spre negru, bine delimitată de zona sănătoasă a pulpei. Inima goală apare mai frecevent la tuberculii mari, care manifestă şl creşteri secundare. Uneori însă, poate să apară încă din faza în care tuberculii sunt mici, imediat după formarea lor, sau mai tâiziu în timpul creşterii intense a acestora. Dacă se formează mai devreme, cavitatea este mai 26 aproape de baza tubercului, iar dacă se formează mai târziu este poziţionat spre vârful tubercului. Aceste caverne nu se măresc şi nu putrezesc în timpul păstrării. Ţesuturile necrozate nu au miros specific.Pagube produse. Reducerea calităţii culinare şi a randamentului de valorificare. Astfel de tuberculi nu corespund pentru industrializare. Tuberculii cu cavitate internă nu influenţează calitatea materialului de plantat, din iei nu rezultă tuberculi asemănători.

Cauze. Perturbări fiziologice mai puţin cunoscute. Temperaturi scăzute din sol (10-12 grade Celsius) şi umiditate ridicată, timp de 5-7 zile, în perioada iniţierii tuberculilor. Un rol esenţial în formarea cavernelor interne au însă temperaturile ridiacte din aer şi sol, deficitul de umiditate din sol, cât şi viteza (rata) de creştere a tuberculilor. Alţi factori care pot influenţa apariţia acestui fenomen sunt: fertilitatea solului, deficitul de calciu, metodele şi momentul fertilizării, densitatea redusă de plantare (ce favorizează creşterea tuberculilor), data plantării. mărimea, calitatea materialului de plantat. Fertilizarea cu doze mari de azot, mai ales în perioada formării tuberculilor sau irigările excesive favorizează astfel de fenomen. Dacă Inima goală se formează timpuriu. întotdeauna este precedat de fenomenul numit Inimă neagră, ceea ce Indică moartea celulelor cauzate de stres. Spre deosebire, dacă inima goală se formează mai târziu. în perioada de creştere intensă a tuberculilor, nu mai este precedată de în negri rea inimii. Acest fenomen nu este cauzat niciodată de un agent patogen.

Măsuri de prevenire:

– Amplasarea culturilor pe soluri fertile, cu pH favorabil;

– Asigurarea unui regim echilibrat de fertilizare şi de apă în sol, mai ales imediat după iniţierea tuberculilor;

– Limitarea creşterii tuberculilor prin densitate mai mare de plantare sau întreruperea la timp a vegetaţiei;

– Asigurarea creşterii uniforme a plantelor, fără perioade de stres;

– Dozele mai mari de potasiu reduc frecvenţa tuberculilor cu inimă goală;