In perioada imediat următoare cultivatorii vor demara lucrările de plantare a cartofilor, fapt pentru care în acest articol voi veni cu informaţii despre amplasarea corectă a culturii, dar şi despre importanta asolamentului. Aşadar… Atenţie! în solul suprafeţelor cultivate se găseşte un număr mare de specii de agenţi patogeni polifagi sau paraziţi ai cartofului (cum sunt speciile Fusarium, Rhizoctonia, Altemaria, VerticiUium, Colletotrichum), diferiţi dăunători (viermi sârmă, nematozi comuni, nematozi cu chişti, diferite larve), dar şi o rezervă mare de seminţe de buruieni.
Pe cât posibil, pe astfel de terenuri infestate trebuie evitată amplasarea culturilor de cartof. Se vor evita, de asemenea, şi solurile prea reci, umede, neaerisite sau cele cu regim nefavorabil de apă, care se usucă şi se încălzesc prea repede, asigurând condiţii favorabile pentru răspândirea şi atacul unor boli sau dăunători. Riscul contaminării tuberculilor cu mană este mult mai mare pe solurile argiloase decât pe cele nisipoase.
Este indicat ca sola în care se cultivă cartoful să fie situată în câmp deschis, suprafaţa să fie plană pentru a se asigura o mai bună circulaţie a aerului şi o uscare rapidă a foliajului 30 după rouă, ploi sau irigări.
Trebuie să ştiţi că, prin amplasarea corectă a culturii şi asigurarea condiţiilor favorabile de creştere şi dezvoltare pentru plante se pot reduce mult posibilităţile şi sursele de infecţie, frânându-se astfel evoluţia unor boli. Prin aceste măsuri, mai mult organizatorice, se reduce pericolul unor infecţii şi epidemii, dar mai ales numărul necesar de tratamente, ceea ce înseamnă creşterea eficienţei culturii.
Asolamentul raţional joacă un rol major în limitarea atacului paraziţilor din sol, dar şi a gândacului din Colorado, iar în ultimii ani şi în combaterea manei. Aşadar, pentru fiecare cultură din asolament se vor respecta speciile premergătoare recomandate în tehnologie. Se exclud din asolament speciile care sunt atacate de boli sau dăunători comuni, cele care sunt plante-gazdă pentru diferiţi agenţi patogeni. în cazul asolamentelorcu cartof, se vor exclude culturile cu alte specii din familia Solanaceae.
Pentru solele infectate cu agenţi patogeni, care trăiesc în sol sau se transmit prin sol (Fusarium, VerticiUium sp, Streptomyces scabies, Spongospora subterránea, Heiminthosporium solani, Phytophthora erythroseptica, Phoma, Oospora pustulans, Pythium sp) se va stabili un asolament de lungă durată, în care cartoful să urmeze după cartof numai la un interval de 4-5 ani. în cazul în care solele sunt infectate cu râia neagră (Synchytrium endobioticum) sau nematozi cu chişti (genul Globodera) acest interval trebuie să fie şi mai mare.